Jul 31, 2012

Aku benci kau sangat-sangat !



Assalamualaikum dan Selamat Malam Semua :)






Cam mane puasa hari nie ? Okey tak ke ada yang masuk bilik air minum air ..
 hihi :)


Entry kali nie adalah luahan perasaan I terhadap seseorang yang dipanggil manusia ..huhuhu ..



I rasa perasaan I terhadap orang nie betul-betul dah bertukar BENCI yang teramat sangat.. Astaghfirullahalazim sepatutnya di bulan ramadhan perasaan benci membenci ni sepatutnya di buang
jauh-jauh betul tak ? Tapi I dah pendam benda nie dah lama sangat-sangat sampaikan setiap kali I pikir hati I jadi sakit macam kena hiris-hiris je tau .. Dan setiap kali benda nie terjadi air mata I mesti menitis ..
                                                                        *Sedih sangat-sangat .. :(


Orang nie boleh dikatakan I kenal dan rapat dengan I.. Hmm nak dijadikan cerita orang nie ada sikap panas baran yang tahap melampau punya.. Ada je salah sikit or something yang tak kena dia akan melenting tak tentu pasal.. Kadang-kadang tak masuk akal pun ada benda kecik pun boleh jadi besar.. Rasa macam dia tu gila pun ada.. Errr tak baikkan I cakap macam tu tapi itu la yang I rasa setiap kali baran dia tu datang..
 Hanya orang-orang yang kenal dan disekeliling dia je tau macam mane perasaan masa tu..



I bukan nak burukkan dia or aibkan dia ke ape tapi nie sekadar luahan perasaan I yang dah tak larat I nak pendam.. Kalau I nak aibkan dia I boleh mention je nama dia kat sini kan ? Tapi tu bukan niat I..
Kadang-kadang benda macam nie boleh mengajar kita untuk jadi lebih kuat betul tak ?
Bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang akan berlaku.. I kesian tengok family dia je terutama skali wife dia.. Tak semena-mena wife dia mesti kena marah kalau baran dia datang ..


I hanya mampu berdoa supaya Allah SWT bukakan pintu hati dia supaya berubah .. InsyaAllah dengan izin Allah SWT ape yang kita minta dengan ikhlas Allah SWT akan balas semula dengan sesuatu yang baik kan ?
Ape yang kita boleh buat adalah menerima semuanya dengan hati terbuka sebabnya semua tu adalah salah satu dugaan dan cabaran dari Allah SWT kepada kita sebagai penghuni sementara di muka bumi ini ..





*errr macam takde kena mengena pulak .. hihihi ..
 but i love this qoute so much !


Jangan takut untuk berubah . Walaupun kita mungkin kehilangan sesuatu yang baik tapi kita mungkin juga akan peroleh sesuatu yang lebih, lebih, lebih baik ! :)







Terima Kasih Sudi Singgah :)









Jumpa Lagi !













Jul 22, 2012

Perkara Sunat, Makruh Dan Yang Boleh Membatalkan Puasa

Assalamualaikum dan Selamat Pagi 
Sayang-Sayang Semua ^_^



Ehem ehem ape khabar semua ? Puasa tak harini ? Alhamdulillah I puasa :)



Banyak benda yang kita boleh buat untuk memanfaatkan seharian didalam bulan RAMADHAN nie .. Dan banyak jugak benda yang kita tak boleh buat kalau tak batal puasa kita .. Rugi rugi tau .. Baik kita isi seharian dengan benda berfaedah .. First puasa semalam sempat gak la I basuh boypren kedua I tu SI INCIK VIVAS  tu.. hehehe.. First time wooo .. Penat dia phewww ..hikhik :D Tapi best ! Lalalala .
                                                                                     *Best ke basuh kereta ?





Dah dah tujuan I post entry I kali nie bukan nak cerita pasal first puasa I semalam...huhu.. I nak sharing something dekat you all .. Kat bawah nie ada serba sedikit tentang perkara-perkara sunat, makruh dan membatalkan puasa .. SHARING IS CARING .. <3






*PERKARA SUNAT, MAKRUH DAN YANG BOLEH MEMBATALKAN PUASA 


Ø       Perkara-perkara sunat puasa:

a)      membanyakkan membaca al-Quran
b)      mandi junub sebelum fajar
c)      melewatkan sahur waktu imsak
d)      berbuka dengan buah tamar dan benda manis
e)      membanyakkan sedekah
f)        solat terawih
g)      segera berbuka bila masuk waktu

Ø      Perkara-perkara makruh puasa

a)      berkumur-kumur dengan keterlaluan
b)      merasa makanan dengan lidah
c)      bercakap perkara-perkara buruk dan keji
d)      memasukkan air yang berlebihan ketika berwuduk
e)      gosok gigi setelah gelincir matahari
f)        mencium isteri
g)      menderma darah

Ø      Perkara-perkara yang membatalkan puasa:

a)      makan dan minum dengan sengaja
b)      mengeluarkan air mani dengan sengaja
c)      haid, nifas dan wiladah(melahirkan anak)
d)      muntah dan memasukkan sesuatu ke dalam rongga dengan                sengaja
e)      melakukan persetubuhan
f)       gila walaupun sebentar
g)      murtad
h)      berbuka sebelum yakin masuk waktu Maghrib

Ø      Perkara yang tidak membatalkan puasa:

a)      Menelan air liur yang bersih dan bagi orang yang selalu berdarah          gusinya adalah  dimaafkan.
b)      Bersuntik
c)      Tidur walaupun sepanjang hari
d)      Termasuk debu atau lalat ke dalam rongga
e)      Tertelan air yang dikumur tanpa sengaja






Lepas nie boleh la kita elakkan ape yang tak boleh buat tu yea .. Kalau tak rugi je you all puasa tau .. huhu .. InsyaAllah I pun nak elakkan perkara yang boleh membatalkan puasa I dan nak memperbanyakkan perkara-perkara yang boleh mendatangkan keuntungan dekat I ..


    *Keuntungan means diredhai ALLAH SWT dan diterima ALLAH SWT ..:)









Terima Kasih Sudi Singgah :)









Jumpa Lagi !











Jul 20, 2012

Segmen : Saya Nak Kad Raya Dari Yuyu !

Assalamualaikum dan Selamat Pagi
Sayang-Sayang Semua ^_^





                                                                                            *tuk join kelik banner :)




SAYA NAK KAD RAYA DARI YUYU !!!








Jom Sertai Segmen Ni ! :)











Jumpa Lagi !












Ramadhan sudah datang kembali !



Assalamualaikum dan Selamat Pagi
Sayang-Sayang Semua ^_^








Alhamdulillah tahun nie dapat jumpa bulan ramadhan lagi.. Bersyukur kepada ALLAH SWT kerana bagi kesempatan lagi dekat kita semua untuk merasa nikmat berpuasa di bulan RAMADHAN .. Alhamdulillah :)





Ehem ehem malam nie dah boleh la start baca niat tuk sebulan berpuasa kan ? 
Okey bagi sape-sape yang terlupa niat tuh meh tengok sini .. :)







Dan malam nie juga start la kita sembahyang sunat tarawih .. 
Jom kita sama-sama pergi sembahyang terawih nak ? hikhik :D












Dan dan dan yang paling penting NAFSU nak membeli dekat bazar ramadhan sila kurangkan yea ! 
Nanti ada juga yang tak muat nak pakai baju raya .. hikhik :D











Terima Kasih Sudi Singgah :)











Jumpa Lagi !












Jul 19, 2012

# 27 Spontaneous Thursday



Assalamualaikum dan Selamat Pagi 
Sayang-Sayang Semua ^_^







I LOVE YOU FOLLOWER !












Terima Kasih Sudi Singgah !













Jumpa Lagi !












Jul 18, 2012

WORDLESS WEDNESDAY #21 ~ Ada tiga kepala dekat situ ..



Assalamualaikum dan Selamat Petang 
Sayang-Sayang Semua ^_^








Nampak ape dekat situ ?













Terima Kasih Sudi Singgah :)











Jumpa Lagi !












Jul 15, 2012

Follower sudah 500 ! Memang terbaik tort !



Assalamualaikum dan Selamat Pagi
Sayang-Sayang Semua ^_^





Hey kamu ! Bangun-bangun jangan tido lagi  I nak habaq satu cerita nie ! ehem ehem tengok tajuk entri pun dah tau la tort I nak bagitau ape ..hikhik :D .. Gila kau macam tak percaya je aku punya follower dah cecah 500 orang ! Belum 1k lagi pun dah nak kecoh ke Cik Umie oiii !
                                  *Ada aku kesah ? Belog aku sukahati aku lah .. lalalala








Memang I tak percaya yang follower I dah naik sampai 500 orang .. Yela belog I nie bukan best mane pun nak naik SATU pun payah tau ? uhukz ..  So memang kalau dah naik sampai 500 tu I patut berbangga la kan? Teramat lah seronok dan bangga tau .. hikhik :)
                                    *thanks to that person ..<3





|
|
|
|
|
|
|
|
V






Thanks to ANAZYUSAI sebab jadi FOLLOWER ke-500 .. Jom sama-sama kita follow balik FOLLOWER I yang ke 500 nie ..  ------------------> ## ANAZYUSAI 






Pasni nak follower cecah 1000 orang pulak boleh tak ? hikhik :D .. boleh tu boleh tapi kena selalu update la kan, nie tak update pun seminggu sekali je .. hehehe .. mane la orang nak kenal kan .. uhukz ..
InsyaAllah I akan cuba yang terbaik ! Try your best darling ! hihi
Bagi semangat pada diri sendiri tak salah kan ? lalalala >.<








Terima Kasih Sudi Singgah :)











Jumpa Lagi !














Jul 12, 2012

WORDLESS WEDNESDAY #20 ~ View yang cantik bukan ?

Assalamualaikum dan Selamat Pagi 
Sayang-Sayang Semua ^_^







Cuba teka gambar nie dekat mane ? Tu pun kalau you all tahu lah ! ..hikhik ..




    *Hint tempat yang tinggi :) lalalala












Terima Kasih Sudi Singgah :)















Jumpa Lagi !












Jul 11, 2012

Bersyukur dengan rezeki yang Allah beri :)


Assalamualaikum dan Selamat Petang
Sayang-Sayang Semua ^_^







Alhamdulillah pada 6hb Julai hari Jumaat lepas I betul-betul bersyukur dengan nikmat yang Allah SWT beri dekat I.. Hmm macam tak percaya je I dah ada ASSET sendiri ..
                                                                          *yeayy I dah ada kereta sendiri :))








Macam tak percaya je tau .. I tetapkan dalam diri I kalau dah kerja nak keluarkan kereta .. Alhamdulillah lepas jugak :) .. Walaupun pada mulanya berangan masa dulu-dulu kala nak pakai TOYOTA VIOS la konon-kononnya tapi tak kesampaian yang dapat hanya PERODUA VIVA  .. Tapi I akan tetap jaga sampai ke akhirnya ..hikhik :D



ASSET besar I yang pertama tau ! weeee ~~  I LOVE YOU VIVAS ! ahakz ..

                                                                  *Boypren I yang kedua ..lalalalala




Dan dan dan yang paling tak boleh belahnya boleh pulak sama dengan Mr Bubu I punya kereta .. hikhik .. :D
Sehati sejiwa tak ? tolong jangan muntah kat sini yea .. lalalalala ..
                           * sambil dengar lagu sehati sejiwa by ajai dan nurul <3




Ha pasni sape-sape yang nak TUMPANG I boleh lah .. moh kitew jalan-jalan yea :) hikhik





Akan ku jaga boypren I yang kedua ni sebaik mungkin !:D












Terima Kasih Sudi Singgah :)










Jumpa Lagi !












Jul 5, 2012

# 26 Spontaneous Thursday



Assalamualaikum dan Selamat Pagi 
Sayang-Sayang Semua ^_^









FAILURE IS SUCCESS IF WE 
LEARN FROM IT







don't give up ok ?











Jumpa Lagi !












Jul 3, 2012

Sakit itu satu ujian dari ALLAH SWT



Assalamualaikum dan Selamat Pagi
Sayang-Sayang Semua ^_^




Buat masa nie I rasa I nak hupdate belog kesayangan I nie seminggu sekali je .. Boleh tak ? Disebabkan masa yang ada dah terlalu padat dengan rutin harian sebagai pekerja gomen yang buzy terpaksa la I abaikan blog kesayangan I nie ..uhukz.. Memang I dah terlalu buzy sekarang nie mengalahkan orang yang berstatus TETAP padahal I nie cuma budak SAMBILAN jer :(  ..




Okey bukan tu yang I nak cerita hari nie .. Hmm actually sekarang nie duk musim orang sakit kan ? Termasuk la empunya belog yang comel sangat nie ..oppsss terperasan sekejap .. jangan muntah yea ..lalalala :D




I'm not felling well like this picture


Dah empat hari I demam semuanya gara-gara gigi I yang berlubang nie ..uhukz.. Tapi I cukup malas nak pergi cabut .. I takut la nak cabut gigi .. huhu >.< dah tua bangka pun still takut .. booo sama dia .. :D






Tapi harini nak kuatkan diri nak kena pergi jumpa doc hensem kat klinik tu ..hikhik..minta-minta la ada doc hensem takde la takut sangat..hehehe..naya-naya :D
                                                       Doakan I yea semoga selamat cabut gigi .. :)













Jumpa Lagi !