Jul 22, 2012

Perkara Sunat, Makruh Dan Yang Boleh Membatalkan Puasa

Assalamualaikum dan Selamat Pagi 
Sayang-Sayang Semua ^_^



Ehem ehem ape khabar semua ? Puasa tak harini ? Alhamdulillah I puasa :)



Banyak benda yang kita boleh buat untuk memanfaatkan seharian didalam bulan RAMADHAN nie .. Dan banyak jugak benda yang kita tak boleh buat kalau tak batal puasa kita .. Rugi rugi tau .. Baik kita isi seharian dengan benda berfaedah .. First puasa semalam sempat gak la I basuh boypren kedua I tu SI INCIK VIVAS  tu.. hehehe.. First time wooo .. Penat dia phewww ..hikhik :D Tapi best ! Lalalala .
                                                                                     *Best ke basuh kereta ?





Dah dah tujuan I post entry I kali nie bukan nak cerita pasal first puasa I semalam...huhu.. I nak sharing something dekat you all .. Kat bawah nie ada serba sedikit tentang perkara-perkara sunat, makruh dan membatalkan puasa .. SHARING IS CARING .. <3






*PERKARA SUNAT, MAKRUH DAN YANG BOLEH MEMBATALKAN PUASA 


Ø       Perkara-perkara sunat puasa:

a)      membanyakkan membaca al-Quran
b)      mandi junub sebelum fajar
c)      melewatkan sahur waktu imsak
d)      berbuka dengan buah tamar dan benda manis
e)      membanyakkan sedekah
f)        solat terawih
g)      segera berbuka bila masuk waktu

Ø      Perkara-perkara makruh puasa

a)      berkumur-kumur dengan keterlaluan
b)      merasa makanan dengan lidah
c)      bercakap perkara-perkara buruk dan keji
d)      memasukkan air yang berlebihan ketika berwuduk
e)      gosok gigi setelah gelincir matahari
f)        mencium isteri
g)      menderma darah

Ø      Perkara-perkara yang membatalkan puasa:

a)      makan dan minum dengan sengaja
b)      mengeluarkan air mani dengan sengaja
c)      haid, nifas dan wiladah(melahirkan anak)
d)      muntah dan memasukkan sesuatu ke dalam rongga dengan                sengaja
e)      melakukan persetubuhan
f)       gila walaupun sebentar
g)      murtad
h)      berbuka sebelum yakin masuk waktu Maghrib

Ø      Perkara yang tidak membatalkan puasa:

a)      Menelan air liur yang bersih dan bagi orang yang selalu berdarah          gusinya adalah  dimaafkan.
b)      Bersuntik
c)      Tidur walaupun sepanjang hari
d)      Termasuk debu atau lalat ke dalam rongga
e)      Tertelan air yang dikumur tanpa sengaja






Lepas nie boleh la kita elakkan ape yang tak boleh buat tu yea .. Kalau tak rugi je you all puasa tau .. huhu .. InsyaAllah I pun nak elakkan perkara yang boleh membatalkan puasa I dan nak memperbanyakkan perkara-perkara yang boleh mendatangkan keuntungan dekat I ..


    *Keuntungan means diredhai ALLAH SWT dan diterima ALLAH SWT ..:)









Terima Kasih Sudi Singgah :)









Jumpa Lagi !











4 comments:

SyamimiNazifa said...

insyaallah boleh elakkan :D

u.m.i.e said...

@SyamimiNazifasama-sama kita yea :)

yan's cottage said...

tq....ilmu yang bermafaat untuk di
ketahui dan dikongsi bersama......

u.m.i.e said...

@yan's cottagewelcome :)